Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Китайска медицина


Recommended Posts

Днес се "диагностицирах". От доста време забелязвам разни неща, но не можех да ги обединя в единна картина. Но се събудих с болки по определени точки, които прочетох като точки от меридиан, надигнах глава, вгледах се в рисунката на китайските меридиани, която съм си лепнала на стената (омръзна ми да прелиствам книги всеки път, когато ми се случи това...) и видях, че това е меридианът на далака и панкреаса. Впрочем и преди така съм се "запознавала" с определени меридиани ама за далак и панкреас не беше ставало дума. Зарових се в разни четива (освен че разтрих и загрях въпросните точки) и си "сглобих" симптомите от последните седмици. Задържане на вода (недоказано, просто усещане), леки храносмилателни проблеми, понякога болки в стомаха, някакъв безумен глад за сладко, който много трудно сдържах (и не е характерен за мен), и нещо ме насочваше все към жълто, жълто жълто - накрая си купих и жълта хавлия. Всичко това са симптоми, съответно и инстинктивни опити на организма да противодейства, на нарушен поток на Чи в далака и панкреаса, съответно проблем с елемента земя (от седмици говоря за това колко имам нужда да легна на земята под някое дърво и да чакам да ми падне нещо в устата...). Мисля да взема мерки сега, когато знам за нарушения в коя точно система става дума. Но ако има на форума хора, които разбират от китайска медицина, няма да е зле като им се намира време да дават информация или просто линкове на такава тематика. А пък и "случаите" като мен, които си "прочитат" и дешифрират проблемите сами и си откриват определени взаимни зависимости между симптоми, органи, елементи, съответно терапии, храни и т.н. да могат да споделят. Винаги е полезно.

Впрочем струва ми че, че китайската медицина е нещо, с което бих се захванала малко по-сериозно в един момент. В комбинация може би с нещо като шиацу. Последното ми се струва по-интересно от рейки, защото включва и прилагане на натиск, и движение, тоест много повече разнообразни форми на "освобождаване" на блокирана Чи.

Попаднах по време на търсенето си в нета на страницата на този австриец: http://www.innenkraft.at/fuenfelemente.html

За съжаление на немски, но много хубаво обяснява взаимовръзките между елементите. Специално за земята прочетох, но и другите мисля да прегледам като имам повече време. А това пък е страница, посветена на цветовата терапия, но пак има връзка с китайската медицина. Удиви ме колко много се препоръчва жълто за работа с този меридиан и как инстинктивно "налитах" на тоя цвят от седмици.

Редактирано от azbuki
Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, Азбуки.

Прегледах двата линка, те дават тази инфо, която и аз с моите познания бих ти дала. А и не знам, дали ми се иска да навлизам в подробности, защото здравословното състояние на човека е много лично нещо.

Поради допълнителната информация,( която даваш в тази тема, мнение 23 http://www.beinsadouno.com/board/index.php...amp;#entry89395 ) бих добавила - добре е да спреш за малко да слагаш кристали във водата си.

1. защото ,макар и да смяташ, че си изчистила камъните, те са попили много различна енергия, докато бъдат добити, транспортирани и продадени. Едва ли слънце и вода са достатъчни да ги изчистят докрай.

2. защото самата комбинация от камъни може да е разбалансирала леко, но в различни посоки енергийната ти с-ма. А симптомите, които описваш, говорят точно за това. И не е шега. Разчитай повече на не толкова концентрираните сили в майката Природа, на сили от по-висш характер, както и на собствените си сили и на рейки, за да постигнеш отново баланс. И на някои промени в ежедневието, работата и отношението към нея - в линковете е добре дадено. :) Успех.

Традиционната китайска медицина изисква доста години учене, при това на място. Няколко лечители в различни страни са пресяли бързодействащите методи и са написали книги. Една от тях е Дона Идън. На български излезе ново издание на книгата й "Енергийна медицина" + 2 DVD. За самолечение. Аз си я взех, макар че ми се дублира с други неща и не я ползвам - просто като познание, което не е за изпускане и може да послужи на някой познат. На немски сигурно също е издадена.

Редактирано от късметче
Линк към коментар
Share on other sites

Камъните ползвам от години. Досега да бях умряла... Отвъд суеверието, не изключвам това някой от камъните да не се смесва толкова добре с другите или да не е добре да не го използвам точно сега, но в изказването нямаше нищо конкретно по този въпрос. Енергийно не улавям нищо нередно в камъните. Зареждам си ги, както аз си знам. Вместо да се вторачвам в камъните предпочитам да се вгледам в други неща в себе си (ако това имаш предвид под "по-висши сили", то нямам никаква нужда от подобен съвет, това е животът ми). Никога не съм обичала обаче суеверието и паниката. И тъй като това не е курс по безопасност за деца, може да си спестим коментарите от сорта на "това не е шега". Вчера станах на 33. Мисля... че мога и сама.

В Германия има солидни традиции за изучаване на китайска медицина и всякакви други източни лечителски практики. Суеверно или някак страхливо ми прозвуча и изказването, че трябвало да се учи години и на място. Това знание се носи от хората, а не от местата, и тук има достатъчно хора, които са достатъчно добре информирани. Хора, които години наред се занимават с китайска медицина, учат я тоест, казват, че много малко от тях наистина усещат меридианите. Повечето практици, вкл. китайци, просто учат точките (и пак са добри в това, което правят!). Тоест освен да ми помага, не виждам какво друго може да направи тази моя способност да улавям потока на енергията.

Но и изобщо насочеността на темата беше друга. И не разбрах много какво иска да каже късметче с много от написаните неща. Звучеше ми така, все едно не е прочела поста ми и ми се кара за нещо. :rolleyes:

Редактирано от azbuki
Линк към коментар
Share on other sites

За ученето на място се знае отдавна, че е най-добро ( не е съвет към когото и да било да хукне сега към Хималаите, освен ако не го е почувствал сам) , а също и че е нужно доста време за постигане на съвършенство. За да не са само мои думи, ето една скорошна статия на "Стандарт", която ми го припомни :http://paper.standartnews.com/bg/article.p...;article=280142

Друг подобен факт е , че филипинските лечители, които правят безкръвни операции с ръце, отказват да практикуват на други места, освен родните Филипини. Но разбира се, има и техники, които могат да се разпространяват навсякъде и от различни хора - началните няколко нива на древните източни техники също.

Извинявам се, ако тонът ми е прозвучал назидателно... не съм съвършена. Може би е по-скоро загриженост. Това също дразни.

Аз съм само един добър човек, който се опитва да бъде по-добър... а понякога явно греши.

Но и който пуска тема, поема риск да бъде интерпретиран от различни хора различно.

Дано поне инфото за Дона Идън да бъде полезно на някого.

Линк към коментар
Share on other sites

За ученето на място се знае отдавна, че е най-добро

"Знае се" би означавало, че всички сме убедени в това. Аз не. Може да съм минималист, но не мисля, че зависи от мястото. Земята си е прекрасна. И тук, и там. Различни възможности за развитие. Никое място не "притежава" лечебната енергия, както и никой народ или човек. От друга страна, единствено хората, а не местата, са нейни проводници. Ние сме "Светлината на света". В буквалния смисъл на думата. Където сме ние, там е и Светлината - потенциално.

Друг подобен факт е , че филипинските лечители, които правят безкръвни операции с ръце, отказват да практикуват на други места, освен родните Филипини.

Както и бразилците техните техники, и българите, техните, и ескимосите техните. Това е субективно и поради това не е факт. Поне за мен не е. По-скоро митология.

Извинявам се, ако тонът ми е прозвучал назидателно... не съм съвършена. М

Но и който пуска тема, поема риск да бъде интерпретиран от различни хора различно.

Да де, както и аз мога да ти отговоря ;) И да кажа, че звучи назидателно.

Дано поне инфото за Дона Идън да бъде полезно на някого.

Пропуснах да го коментирам, защото ми е известна тази книга, но не съм я ползвала конкретно. Каква е връзката с китайската медицина? Можеш да разкажеш, ако искаш, защото всъщност нали това е темата... Която впрочем не е "моя" - нямам собственически чувства :D

Линк към коментар
Share on other sites

Между другото имам предположение за проблема си. За единия от факторите, които явно са се натрупали. Напоследък бях почнала пак да пия кафе, но безкофеиново. По принцип от години не пия кафе и нямам нужда, а и за жените особено китайците хич не го препоръчват, защото блокира Чи в областта на корема (и не само). Ама ето сега се изкуших от вкуса просто - обичам го, и рекох - айде безкофеиново. Защото аз ако пия кафе иначе се ококорвам като кисела краставичка. Нямах проблеми със съня. Но се появиха проблеми със задържане на вода. И се питам сега коя е всъщност съставката на кафето, която действа съдосвиващо? Вероятно няма връзка с това дали е безкофеиново?

Във всеки случай пак спрях да го пия и се чувствам по-добре.

Линк към коментар
Share on other sites

Китайската медицина произлиза от Дао.

"Тай-Дзи (Великият Предел) се ражда от У-Дзи (Безпределното) и е майка на Ин и Ян.

В движение те се разделят, в покой стават едно." Уан Дзунюе

"Въпреки, че промените са безкрайни, принципът е един и същ" Уан Дзунюе

dao3.jpg

на български: Символът "Ин и Ян" inyan.gif е Нула (сфера, кръг) със съдържание.

Образно казано Нулата е У-Дзи (Безпределното). Сдържанието е Тай-Дзи (Великият Предел), който в цялостта си не е дуален, но вътре в себе си е двойствен, т.е. разделен на две - Ин и Ян.

Всичко е пряко свързано с учението за движението, разяснено в "книгата на промените".

New%20Bitmap%20Image.jpg

:)

ANATOMICAL%20ACUCHART.jpg

967810_orig.jpg

Учението в Дао е ясно. В началото се базира на същото това нещо, което се намира в края - У-Дзи. В средата е Тай-Дзи, Великия Предел, който е двойствен, когато има движение. Движението е е движение на два вида енергия - Ин и Ян.

Целта на Дао и на китайската медицина е балансираността, равновесието, хармонията.

Човекът първично има достатъчен запас от енергия, с който да постигне всичко това, но с годините и поради жаждата (желанията) човека губи енергията си, което довежда до отслабване на организма, от там идват болести и смърт на тялото.

Според Дао в човека има три съкровища - Дзин, Ци и Шън. Това са Възпроизвеждащата сила/енергия, Семето (Дзин), Жизнената сила/енергия (Ци) и Духовната сила/енергия (Шън).

Ако обаче липсва Възпроизвеждаща сила (Дзин), или ако тя е изчерпана, то не може да има и Жизнена енергия (Ци).

На 16 години човек има положително начало равно на шест единици, а Жизненост равна на 384 джу. От там насетне поради сексуално разхищение и неумение на човека да трансформира Възпроизвеждащата сила в Жизненост (Ци), то тя намалява и той, тялото остарява, разболява се и накрая преминава към смърт.

Китайската медицина има за цел да балансира енергията течаща по енергийните канали, така че тя да допринесе до това човека да постигне умереност, въздържание, самоконтрол, а от там и да "напипа" метода за трансформиране на Възпроизвеждащата енергия в Жизнена.

Това разбира се е само началото. След това човека трябва да съумее да трансформира Жизнената енергия (Ци) в Духовна (Шън), за да познае Вродената Първична Жизненост, която се появява като кръг светлина и която Конфуции нарича "Добродетелно съвършенство", "Книгата на Промените" я нарича Безпределност (У-Дзи), Буда - "първичната мъдрост", а даоистите - "Елексир на Безсмъртието", или "духовна светлина".

На всичко не свършва и тук. До тук просто имаме едно изкачване на енергията. Изкачването води до просветление.

three-danchuns.jpg

tolsnake.gif

Тепърва трябва да се осъществи спускане на енергията. Изкачването се извършва по задносредния меридиан, докато спускането - по предносредния меридиан.

DantianSideway.jpg

Когато Енергията се спусне, или когато "Змията захапе опашката си", чак тогава може да се говори за стъпки към Вечния Живот.

Ouroboros.jpg

ouroborostree.jpg

Това в Дао е познато като Малкият Небесен Кръг.

След това следва да се свърже и Големият Небесен Кръг, където енергията също да започне да циркулира непрекъснато. Тогава е пълната транмутация и Човекът става отново Човек с Вечно тяло, което може да се преобразува в тяло от светлина, да се материализира и дематериализира и още много чудни неща. Може да осъществи Рая, който да обработва и пази. Човекът става Творец.

Но като за начало е нужно да се осъществи изкачване, т.е.е да се преобразува възпроизвеждащата енергия (Дзин) в Жизнена енергия (Ци), а тя в Духовна енергия (Шън). От там насетне учител не е нужен. Свързан си с Божественото ясно и всечко ти се разкрива.

В хиндуизма това издигане и познато като изкачване на Кундалини.

В Библията е описано още във трета глава на Битие.

:yinyang:

Линк към коментар
Share on other sites

Малко впечатления от ци-гун на руски:

<h3 style="font-family: Arial;">Эксперименты с системой целения методами цигун</h3>(Источник: "Опроисхождении пранического целительства и Йоги Архатов" - Биография Мастера Чоа Кок Суи.)

Мастер Чоа всегда был очень любознательным и проявлял ко всему живой интерес. Когда ему было около 20-ти лет, он познакомился с мастером цигун из Гонконга, знакомым его матери. Тот мастер оказался очень милым и скромным человеком. Он использовал методы цигун для лечения людей на протяжении многих лет. Когда он целил своих пациентов, он нажимал на акупунктурные точки не кончиками, а подушками пальцев. Иначе, – пояснял он, - поток ци, который он передавал пациенту, был бы слишком интенсивным и мог повредить пациенту внутренние органы.

Несколько лет спустя, бывший одноклассник Чоа пригласил его на занятие цигун, который проводил один тайваньский мастер, ученик буддийского монаха. Основные темы были такие:

- как сделать тело неуязвимым, используя простые приёмы китайской гимнастики;

- циркуляция энергии ци по передне- и заднесрединному энергетическим каналам, опять же, с использованием техник китайской гимнастики;

- собирание энергии ци в нижний даньтянь (в области пупка);

- излучение пациенту внутренней ци из своего нижнего даньтяня.

Чоа недолго экспериментировал с системой цигун. Он счёл, что из-за использования внутренней ци, она слишком изматывает целителя.

Сообщают, что в Китае целителям цигун разрешено лечить не более трех тяжёлых пациентов в день, потому что большая часть целителей цигун используют собственную энергию ци. Видимо, по этой же причине мастер цигун из Гонконга, друг матери мастера Чоа, не брал себе учеников. Потребовалось бы слишком много лет упорной практики накопления внутренней ци, достаточной для постоянной целительской работы.

Тайваньский же мастер цигун умер в молодом возрасте. Мастер Чоа не знает настоящей причины его смерти.

На основе общения Чоа с китайскими мастерами и, позже, с руководителем медицинской ассоциации цигун в Пекине, можно предположить, что лечение цигун не включает в себя семь базовых техник, которые даёт современное праническое лечение; не признаёт существование больной энергии и не использует для лечения цветную прану.

В 90-е годы была переведена на китайский язык книга мастера Чоа по праническому лечению. Остаётся надеяться, что целители цигун откажутся от использования собственной энергии в пользу праны из окружающей среды.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Изключително ценна и полезна книга за всички интересуващи се и практикуващи китайска медицина има в спиралата,публикувана е тези дни.

"36 точки за здраве" - Ван Циенцюн

Линк към коментар
Share on other sites

  • 9 months later...

Здравей,azbuki!ако все още се интересуваш от китайска медицина мога да ти препоръчам книгите:

- "Китайски тайни на здравето" авт.Хенри Лин

- "Китайска книга на здравето"(ръководство по медицина) авт.Хариет Бейнфийлд и Ефрем Корнголд

- "Китайско билколечение" авт.Дарлина Л`Ориндж

Последната е особено ценна за любители на фитотерапията.

И на мен първия ми учебник по китайска медицина беше "Енергийна медицина" на Дона Идън и всъщност тя ме запали.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...